Trombocyten

Trombocyten (bloedplaatjes).

trombocyten bloedplaatjes aplastische anemieTrombocyten (bloedplaatjes) zorgen voor de stolling van je bloed. De bloedplaatjes zorgen samen met stollingseiwitten ervoor dat een stolsel een wondje afsluit. Het wel bekende korstje. Op deze manier wordt het bloedverlies beperkt.

Ook zorgen de bloedplaatjes ervoor dat de gevolgen van inwendige bloedingen beperkt worden. Bij een gezond persoon liggen de trombocyten tussen de 150 en 400.

Te weinig trombocyten.

Als je lichaam te weinig trombocyten aanmaakt, raakt de bloedstolling verstoord. Als je dan een klein wondje hebt kan dit wondje nog lang nabloeden. Mensen met Aplastische Anemie hebben ook te weinig bloedplaatjes. Soms duurt het ongeveer een half uur voordat een simpel wondje van het bloed prikken helemaal dicht is.

Als je trombocyten te laag komen en de kans op bloedingen te groot is, kan het zijn dat je een transfusie krijgt. Het zakje trombocyten wat je krijgt wordt op een trilplaat vervoerd. Als bloedplaatjes namelijk te lang stil liggen dan gaan ze stollen. Zodra de trombocyten aan het infuus hangen, moeten ze binnen een half uur in je lichaam zitten. Bij lage bloedplaatjes kunnen onder andere onderstaande klachten onverwachts optreden:

  • Neusbloedingen.
  • Tandvleesbloedingen.
  • Overvloedige menstruatie.
  • Petechiën (onderhuidse puntbloedinkjes).
  • Blauwe plekken.

Te veel trombocyten.

Als je lichaam teveel trombocyten aanmaakt wordt dit trombocytose genoemd. Als je lichaam teveel bloedplaatjes aanmaakt kun je trombose krijgen. Trombose betekend dat er in je lichaam te makkelijk stolsels ontstaan.

Zo kun je een hartinfarct of herseninfarct krijgen van te veel bloedplaatjes in je lichaam. Hier worden dan meestal aggregatieremmers voor voorgeschreven. Aggregatieremmers zijn medicijnen die het aggregeren (samenklonteren) van trombocyten verminderen.

De levensduur van Trombocyten.

Bloedplaatjes hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 5 tot maximaal 10 dagen. Per seconde maakt een gezond lichaam 1.500.000 cellen aan. Als je veel bloed verloren hebt reageert je lichaam hier automatisch op door meer bloedcellen aan te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *