Packed cell

Aplastische Anemie, Week 39/2013

ECG-Aplastische-AnemieMaandag 23-09-2013 wordt een druk dagje in het UMC in Utrecht. De stamceltransplantatie zit eraan te komen en er moeten voorheen nogal wat onderzoeken gedaan worden. Om 8:30u worden we al verwacht bij het laboratorium. Starten met de bloedafname. Dit is noodzakelijk omdat ze kruisbloed moeten hebben. Kruisbloed is een buisje bloed wat ze afnemen, zodat ze kunnen controleren of de packed cell (zakje rode bloedcellen) die ik vandaag krijg wel zeker de juiste voor mij is.

Na de bloedafname gaan we door naar de dagbehandeling. Bij de dagbehandeling wordt de beenmergpunctie uitgevoerd. De beenmergpunctie wordt in de heup gedaan. Doordat ik bij dit onderzoek Dormicum krijg, duurt het allemaal iets langer. Het onderzoek zelf duurt even lang, maar Dormicum zorgt ervoor dat je een soort van roesje krijgt en het duurt een paar uur voordat dit uitgewerkt is.

De packed cell krijg ik terwijl ik nog aan het uitslapen ben. Deze stond eerst gepland in de middag, maar als het er nu aan gehangen wordt scheelt ons dit toch weer een paar uur. Er wordt geregeld dat de verpleegkundige een gesprek komt houden bij mij in de kamer in plaats van in het kantoor. Hierdoor kan ik nog even ontspannen op bed en kan de transfusie gewoon door gaan. Echt fijn als mensen zo mee denken.

We hebben een gesprek over de stamceltransplantatie en krijgen een berg met mapjes, folders en dergelijke. Vol met informatie over de stamceltransplantatie. Tijdens het gesprek komt de hematoloog nog even onverwachts langs. We maken een kort praatje en stellen nog wat vragen.

Als dit allemaal achter de rug is en ik voel me weer goed genoeg om zelfstandig te lopen moeten we nog even een longfoto en een ECG filmpje laten maken.

Donderdag 26-09-2013 schrikt de (vervangend) hematoloog van mijn HB. Dit is ineens wel een hele grote stijging. Als ik de hematoloog uitleg dat ik afgelopen maandag in het UMC in Utrecht twee packed cells (zakjes rode bloedcellen) heb gehad, vindt hij de stijging nog steeds veel. Ikzelf ben ondertussen wel gewend dat ik per packed cell een dubbel zo hoge stijging heb dan gemiddeld.

De hematoloog vraagt hoe ik me voel. Nou uuuuh ik heb sinds heel lange tijd niet meer zo hoog gezeten met mijn HB, dus ja ik voel me kiplekker. Dit wil wel zeggen kiplekker met de gebruikelijke klachten.
Mijn leukocyten en trombocyten zijn nog steeds stabiel, dus is het een kort gesprekje vandaag en mag ik weer snel naar huis.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *