Hartfunctieonderzoek

Aplastische Anemie, Week 40/2013

hartfunctieonderzoek-aplastische-anemieMaandag 30-09-2013 moeten we vroeg ons bed uit. Er is weer een dagje UMC Utrecht gepland. Allereerst moet ik bloed laten prikken, zodat de uitslag bekend is als ik bij de hematoloog terecht kan. Iets meer dan een halfuur later zitten we bij de hematoloog voor een gesprek. We krijgen nog wat uitleg over de stamceltransplantatie en er is wat tijd ingepland voor vragen.

Na het gesprek bij de hematoloog gaan we door voor een hartfunctieonderzoek. Bij het hartfunctieonderzoek krijg ik eerst een kleverige vloeistof in mijn ader gespoten, zodat de radioactieve vloeistof goed blijft kleven. Daarna krijg ik de radioactieve vloeistof in een ader gespoten. Als deze vloeistof zich in mijn bloed (en dus ook in mijn hart) heeft rondgepompt worden er foto’s van het hart gemaakt. Zo kunnen ze zien of mijn hart goed functioneert.

Na het hartfunctieonderzoek gaan we door voor het longfunctieonderzoek. Bij het longfunctieonderzoek  moet ik in een klein glazen hokje zitten. Vervolgens krijg ik een knijpertje op mijn neus, zodat ik niet door mijn neus kan ademen. Via een slangetje in mijn mond moet ik dan op verschillende manieren in en uit ademen. Dit wordt allemaal geregistreerd in een computer, zodat de functie van mijn longen goed gemeten kan worden.

Na deze onderzoeken gehad te hebben, ben ik weer klaar voor vandaag en kunnen we weer naar huis.

Woensdag 02-10-2013 worden mijn bloedwaarden weer gecontroleerd in het streekziekenhuis. Mijn HB (rode bloedcellen / erytrocyten) is nog steeds stabiel en lekker hoog voor mijn doen. Sinds de transfusie rode bloedcellen heb ik veel meer energie. Zoveel dat ik een beetje hyper ben. Ik denk dat dat komt doordat mijn lichaam zo’n hoog HB niet meer gewend is.

Mijn leukocyten (witte bloedcellen) zijn weer gedaald en komen weer akelig dicht in de buurt van de dip. Laten we hopen dat het een schommeling is en dat ze bij de volgende meting weer hoger liggen. Mijn trombocyten (bloedplaatjes) zijn weer iets gestegen en dus nog steeds stabiel. Omdat mijn bloedwaarden stabiel zijn (aan de hoogte van mijn leukocyten kunnen ze toch niet veel doen) hoef ik pas maandag weer terug te komen voor controle.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *