Cristabiopt, Aplastische Anemie

Aplastische Anemie, Week 17/2013

cristabiopt aplastische anemieMaandag 22-04-2013 ben ik alweer vroeg in het ziekenhuis. Vandaag is er een cristabiopt gepland. Dit crista biopt wordt gedaan vanuit het borstbeen. Na een plaatselijke verdoving wordt er beenmerg uit mijn borstbeen gehaald. In oktober kreeg de arts met heel veel moeite er net 1 millimeter uit.

Vandaag ging de cristabiopt een stuk makkelijker en kreeg de arts zelfs 6 millimeter uit mijn lichaam. Dit beenmerg wordt op kweek gezet, om een chromosomen onderzoek te kunnen verrichten. Op deze manier willen ze uitsluiten dat ik melodysplastisch syndroom heb. Het uitsluiten van het melodysplastisch syndroom is een gouden regel bij mensen met lage bloedwaarden. Echter had ik in oktober zo weinig beenmerg dat ze deze test destijds niet konden uitvoeren. Vandaar dat het vandaag gedaan is.

Cristabiopt, wachten op de uitslag.

Het wachten op de uitslag van het cristabiopt duurt ongeveer vier weken. Vandaag belde ook de hematoloog uit Nijmegen. Ze heeft de uitslag van het botbiopt gezien, maar wil toch nog overleg met de hele groep van hematologen. Woensdag zal zij mij terug bellen met het vervolg van de behandeling. Van mijn arts in mijn eigen ziekenhuis hoorde ik dat het bot er positief en negatief uitzag. Positief omdat het een stuk celrijker is dan in oktober. Maar negatief omdat het niet voldoende is en mijn bloedwaarden nog steeds niet willen stijgen.

Woensdag 24-04-2013 zit ik de hele ochtend vol spanning te wachten tot de arts uit het UMC Nijmegen belt. Vandaag krijgen we te horen wat het vervolgplan is. Dan gaat mijn telefoon. Het is mijn hematoloog uit het UMCN. Ze heeft me in de groep van hematologen besproken. Samen zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze toch nog een maand willen afwachten.

Aangezien mijn lichaam toch wel iets van beenmerg aanmaakt, kan het zijn dat mijn bloedwaarden iets later op gang komen. Via mijn eigen ziekenhuis houden ze me nauwlettend in de gaten. Als mijn leukocyten of andere bloedwaarden nog verder gaan dalen, dan wordt ik wel opgenomen voor een tweede ATG kuur. Maar voor nu even uitstel. Dit zien we als positief en we duimen dan ook dat mijn bloedwaarden nu eindelijk gaan stijgen.

Vrijdag 26-04-2013 zijn mijn trombocyten weer op de transfusie waarde. Dat wordt dus weer een dagje ziekenhuis. Wachten op een zakje trombocyten. Omdat mijn verkoudheid nog steeds niet helemaal over is wordt er weer een longfoto gemaakt voor de zekerheid. Als ik namelijk een longontsteking krijg willen ze daar op tijd bij zijn. Daarnaast wordt er ook een keelonderzoek gedaan om erachter te komen wat voor bacteriën er in mijn keel zitten.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *