Check, check dubbel check

Aplastische Anemie, Week 30/2013

check aplastische anemieMaandag 22-07-2013 is de eerste controle na een week in het ziekenhuis gelegen te hebben. We zijn dan ook erg benieuwd naar de uitslagen van mijn bloed. Als de tijd daar is dat de taxi ons op zou moeten halen, is er geen taxi te bekennen.

Even bellen met de centrale maakt al snel duidelijk dat de taxi wel onderweg is, maar dat dit nog zo’n 20 minuten gaat duren voordat de taxi bij ons is. Zolang kunnen wij uiteraard niet wachten en daarom moeten we ander vervoer regelen, zodat we toch nog op tijd in het ziekenhuis zijn.

In het ziekenhuis aangekomen gaan we na het bloedprikken direct door naar de hematoloog. Het duurt minstens een half uur voordat de uitslagen bekend zijn, maar toch mogen we al vroeger naar binnen. Gelukkig hebben we ondertussen een goede band gekregen met de hematoloog en neemt hij altijd uitgebreid de tijd voor ons. Mijn hematoloog is nooit gehaast, zelfs niet als het spreekuur uitloopt. Dit geeft ons echt het gevoel dat we mensen zijn en geen nummertjes in een geneesfabriek.

Als de uitslagen binnen zijn, krijgt de hematoloog een smile op zijn gezicht. De uitslagen zijn verrassend goed. Althans mijn leukocyten (witte bloedcellen). Op dit moment ben ik uit de welbekende dip! De onderverdeling is nog niet optimaal, maar we mogen niet klagen.

Wat betreft mijn trombocyten (bloedplaatjes), daar moet ik morgen voor terug komen. Dat wordt een transfusie. Mijn HB is redelijk stabiel. Laag, maar een transfusie is nog niet nodig.

Dinsdag 23-07-2013 ben ik al weer vroeg in het ziekenhuis, zodat mijn hematoloog nog voor het spreekuur begint een infuus bij me kan prikken. Daarna meteen door naar de afdeling, zodat ik weer snel naar huis kan. De trombocyten zijn gisteren al besteld, dus ze liggen al op me te wachten.

Als de trombocyten uit het lab opgehaald worden, worden er altijd nog controles uitgevoerd door de verpleging. Als de verpleging klaar is met de controles en het zakje trombocyten wil aanhangen, valt mij op dat er niet op de zak staat dat de trombocyten bestraald zijn.

Als trombocyten niet bestraald zijn, zitten er onder andere nog leukocyten in. Als ik vreemde leukocyten in mijn lichaam krijg, kan dit een slecht effect hebben op mijn Aplastische Anemie en op de behandeling van mijn Aplastische Anemie.

Wanneer ik meld aan de verpleging dat er normaal altijd het woordje bestraald op de zak staat en ik het nu niet zie staan, checkt de verpleegster het. Inderdaad het staat er niet op. Meteen wordt er naar het lab gebeld.

De trombocyten moeten terug naar het lab en ik terug naar de hematoloog. Bij de hematoloog aangekomen, is het niet duidelijk of de trombocyten wel of niet bestraald zijn en dus nemen ze geen risico. Er wordt meteen uitgezocht, waar het mis is gegaan. De aanvraag wordt terug gekeken en het blijkt wel bestraald aangevraagd te zijn. Het onderzoek wordt vervolgd.

De nieuwe trombocyten worden met spoed besteld. Op deze manier worden ze per ambulance vanuit Nijmegen  bezorgd. Nu hoef ik maar een uurtje langer te wachten in plaats van een hele dag.

Eén uur later zijn de trombocyten (bloedplaatjes) alsnog daar. Ze zijn dit keer zelfs bestraald. Wat blijkt: Blijf ALTIJD alert als het om je lichaam / leven gaat. Waar mensen werken kunnen fouten gemaakt worden, daarom kan het geen kwaad om zelf ook dingen te controleren. De meeste mensen komen hier pas achter als ze vaak in het ziekenhuis komen.

Check, check dubbel check!!!

Vrijdag 26-07-2013 zijn mijn trombocyten minder gedaald dan verwacht. Mijn HB (rode bloedcellen) is wel meer gedaald en dus worden deze besteld voor dinsdag. Mijn leukocyten (witte bloedcellen) zijn redelijk stabiel en gelukkig nog steeds uit de dip. Overigens wil dit niet meteen zeggen dat we niet meer voorzichtig hoeven te zijn. Mijn leukocyten staan nog steeds laag en de onderverdeling is ook nog niet optimaal.

Wat wel een probleem oplevert zijn mijn nieren. Mijn nierfunctie ligt al lange tijd te hoog, maar nu ligt deze echt veel te hoog. Dit komt door de Cyclosporine. Aangezien ik al ongeveer twee tot drie liter per dag drink wordt er besloten om vanavond een keer de Cyclosporine over te slaan en daarna de dosering (tijdelijk) iets te verlagen. Deze verhoging van de nierfunctie kan komen door het warme weer. Het warme weer zorgt er namelijk voor dat ik meer ga transpireren. Al dat vocht gaat dus niet via mijn nieren naar buiten.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *