Uitleg Bloedafname

Bloedafname bij Aplastische Anemie.

bloedafname aplastische anemie

Om erachter  te komen hoe hoog je bloedwaarden liggen is een bloedafname noodzakelijk. Dit wordt meestal gedaan in de elleboogholte. Als je aders in je elleboogholte niet goed te prikken zijn, prikken ze meestal in je hand.

Bloedafname uit je aderen.

Allereerst wordt de plek waar geprikt gaat worden ontsmet. Alles gebeurd vanzelfsprekend onder hygiënische omstandigheden. Om de bovenarm wordt een stuwband gebonden, zodat de ader goed gevoeld en gezien wordt. Vervolgens wordt er een holle naald in de ader in je elleboogholte geprikt. Aan die holle naald wordt een vacuüm buisje geduwd. Doordat dit buisje vacuüm is zuigt het je bloed uit je ader, in het buisje.

Als de benodigde buisjes vol zijn wordt de holle naald uit je lichaam gehaald. Deze naald wordt in een speciale naalden container gedaan, zodat niemand  zich aan de naald kan verwonden. Daarna wordt er een watje op de bloedende plek geduwd. Meestal wordt dit watje met een soort pleister op zijn plek gehouden.

Veel mensen met Aplastische Anemie (of een andere bloedziekte) hebben van deze pleister last. Ze krijgen er petechiën van of zelfs wondjes als zij de pleister van hun huid halen. Dan is er ook de mogelijkheid om het watje zelf aan te drukken (bij lage trombocyten kan het soms een half uur duren voordat het wondje dicht gaat). Of er wordt een verbandje om je arm gedaan.

Bloedafname uit je vingertop.

Naast bloed uit je aderen kan er ook bloed uit je vingertoppen gehaald worden.  Eerst wordt gevoeld of je vinger warm is. Hoe warmer hoe beter. Als je vingers namelijk warm zijn stroomt het bloed beter.

Met een scherpe naald wordt er in de top van je vinger een klein gaatje geprikt. Hierdoor komt er een druppel bloed uit je vinger. Indien dit niet het geval is, duwt de verpleegster even op je vinger. Meestal komt er dan alsnog bloed uit je vinger. Dit bloed wordt dan opgevangen op een stripje of in een buisje. Ook dit naaldje wordt maar één keer gebruikt en verantwoord afgevoerd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *