Bacteriën in overvloed

Aplastische Anemie, Week 42/2013

aplastische-anemie-bacteriënMaandag 14-10-2013 zijn mijn bloedwaarden redelijk stabiel gebleven. Alleen mijn leukocyten (witte bloedcellen) blijven laag. De leukocyten hangen telkens tegen de gevarenzone (ook wel de dip genoemd) aan. Hierdoor moet ik extra voorzichtig blijven als ik bij mensen in de buurt kom. Als mensen keelpijn hebben, verkouden zijn of iets dergelijks kan ik beter uit de buurt blijven. Supermarkten en plaatsen waar veel mensen (bacteriën) zijn moet ik vermijden.

Keelpijn, verkoudheid, hoesten etcetera zijn tekenen van bacteriën. Als ik deze bacteriën over krijg, kan ik ziek worden. Als ik ziek wordt, moet ik weer opgenomen worden in het ziekenhuis en krijg ik weer een weekje antibiotica. Als de antibiotica vervolgens de bacteriën niet kapot krijgt en dus niet aanslaat, kan ik zelfs overlijden. Waarschijnlijk kun je wel begrijpen dat ik zo min mogelijk risico wil lopen. Vooral met het oog op de aankomende stamceltransplantatie.

Vanwege het feit dat ik petechiën over mijn hele lichaam heb en meerdere blauwe plekken krijg ik vandaag sinds (voor mijn doen) langere tijd weer een zakje trombocyten (bloedplaatjes). De laatste keer dat ik trombocyten kreeg was op 30 augustus. Omdat ik ze voorheen bijna wekelijks kreeg is dit dus best een lange tijd.

Donderdag 17-10-2013 krijg ik onverwachts een telefoontje van de hematoloog uit het UMC Utrecht. De hematoloog neemt ondanks zijn vakantie toch even de moeite om mij te bellen dat de uitslag van de Fanconi test binnen is. De Fanconi test is dit keer wel gelukt en het blijkt dat ik geen Fanconi (aangeboren variant van Aplastische Anemie) heb.

De hematoloog heeft meteen overleg met het UMCU gehad over het feit dat de stamceltransplantatie weer ingepland kan worden. De verwachting is dat ik binnen een paar weken weer opgenomen kan worden. De uitslagen van de biopten zijn ondertussen al wel binnen, maar nog niet besproken, dus op die uitslag moeten we nog even wachten. Nog even in spanning afwachten dus of ik nu wel of geen Aplastische Anemie heb.

Vrijdag 18-10-2013 is mijn HB iets gedaald. Zijn mijn leukocyten hetzelfde gebleven en mijn trombocyten zijn iets gestegen, maar dat komt door de transfusie van afgelopen maandag. Vandaag is ook het Ferritine gehalte gemeten. Door het meten van het Ferritine gehalte wordt er gekeken hoe het staat met het ijzergehalte in mijn bloed.

Het ijzergehalte is iets gedaald. De Exjade doet dus zijn werk. De hematoloog is tevreden.  Van mij had het wel iets sneller mogen gaan. Geduld is dus weer eens een schone zaak. Maar ik mag niet klagen, want het Ferritine is weer gedaald en daar gaat het tenslotte toch om.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *