Aplastische Anemie, weer een transfusiedag

Aplastische Anemie, Week 03/2013

aplastische anemie rood-witte awareness ribbonMaandag 14-01-2013 gaan we samen naar Nijmegen. De arts lijkt ons vandaag een beetje afwezig. Mijn bloedwaarden zijn al aan de lage kant, maar toch stelt ze voor om vrijdag pas een transfusie te doen. Na ongeveer drie maanden heb ik wel enige ervaring met transfusies. Genoeg om te weten dat vrijdag echt te laat is. Mijn bloedwaarden (HB en trombocyten) zullen dan veel te laag zijn. Dat kan echt niet als je Aplastische Anemie hebt.

Dus stel ik voor om een afspraak te maken voor woensdag. Daar gaat ze mee akkoord en vervolgens belt ze met mijn internist. Die is ook akkoord en belt mij nog terug voor de afspraak. ’s Avonds belt mijn internist mij op. Hij geeft mij twee opties.

Optie 1: woensdagochtend bloedprikken en blijven voor de transfusie. Maar omdat ik ook erytrocyten nodig heb zal ik dan pas klaar zijn rond 22:00u ’s avonds. De rode bloedcellen en de bloedplaatjes moeten namelijk uit Nijmegen komen. Dus dat duurt even voor die in de Achterhoek zijn. Maar ach je moet iets over hebben voor de Aplastische Anemie.

Optie 2: dinsdagochtend bloedprikken en woensdagochtend terug komen voor de transfusie. Dat lijkt me een beter plan. Want van 08:30u tot 22:00u is wel heel erg lang. Dan deze week maar vier keer naar het ziekenhuis.

Het blijkt toch uit mijn bloedwaarden dat ik nu in mijn dip zit. Hoelang deze dip gaat duren of hoe diep deze dip gaat zijn weten ze niet. Er zijn nog te weinig resultaten om hier iets over te zeggen. Dit is erg frustrerend, niet weten wat er komen gaat.

Dinsdag 15-01-2013 komt de taxi me halen om naar het ziekenhuis te gaan. Bij het ziekenhuis wacht de chauffeur. Bloedprikken zal waarschijnlijk niet veel langer duren dan 20 minuten. Dus is het niet de moeite om weer te gaan rijden. Om vervolgens weer terug te moeten komen 20 minuten later. Ok het was druk bij het bloedprikken. Al met al heeft het een half uur geduurd voordat ik klaar was.

Woensdag 16-01-2013 krijg ik mijn 11e trombocyten (bloedplaatjes) transfusie en mijn 3e erytrocyten (rode bloedcellen) transfusie. Dat wordt dus weer een dagje ziekenhuis. De trombocyten zitten zo in mijn lichaam. Die moeten namelijk binnen 20 tot 30 minuten in je lichaam zitten. Anders gaan ze stollen. En geloof me je wilt geen gestolde bloedplaatjes in je lichaam hebben.  Zelfs niet als je geen Aplastische Anemie hebt.

De erytrocyten moeten daarentegen juist heel langzaam je lichaam in lopen. Dit duurt meestal zo’n 2 tot 2,5 uur. De erytrocyten krijg ik twee zakjes. Tussen alle zakjes door moet er ook nog gespoeld worden. Dit doen ze om de kans op allergische reacties te verminderen.

Ach ik raak dat rottige vocht wat er nog steeds zit van de prednison toch al niet kwijt. Dus gooi er nog maar wat meer vocht bij. ’s Avonds heb ik dan ook weer een opgeblazen gezicht. Ik was zo blij dat mijn gezicht eindelijk ietsiepietsie minder bol stond. Lang leve de transfusies…

Vrijdag 18-01-2013 ga ik even vlug naar het ziekenhuis. Aangezien ik woensdag een transfusie heb gehad is het haast onmogelijk dat mijn bloedwaarden niet goed zullen zijn. Of het moet wel heel slecht gaan met mijn Aplastische Anemie. Dat blijkt dan ook juist ingeschat te zijn. Mijn bloedwaarden zijn zelfs goed genoeg om maandag een vrije dag te hebben.

WOW eindelijk weer eens een volledig weekend. Even een keer een weekend zonder Aplastische Anemie. Vanaf 22-10-2012 heb ik iedere maandag in het ziekenhuis gezeten. Zodoende hebben mijn partner en ik telkens alleen de zondag van ons weekend vrij gehad. Nu is dus ons eerste weekend dat we weer eens echt weekend hebben. Heerlijk, ik kijk er nu al naar uit.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *