Aplastische Anemie versus ATG. De laatste dag

Aplastische  Anemie, Week 51/2012 deel 1

aplastische anemie ballon getwell

Maandag 17-12-2012 zijn mijn trombocyten op een acceptabel hoog niveau om te kunnen starten met de ATG kuur. Vandaag is mijn laatste ATG dag. Doordat ik geen transfusie van de trombocyten nodig heb kunnen we vandaag wat eerder starten.

Enthousiast komt om 09:45u de verpleegkundige binnen met een zakje ATGAM. Het viel mij op dat dit zakje veel kleiner was dan de dagen ervoor, dat mijn Aplastische Anemie behandeld werd. Ik had een schema gekregen met daarop het verloop van de vier dagen, maar daarop stond niets op over kleinere hoeveelheden. Toch maar eens even navragen hoe dat zit.

Er was te weinig ATGAM in huis. Hier hadden ze op dat moment nog geen verklaring voor, maar ze hadden met spoed een koerier op pad gestuurd om de ATGAM in het buitenland te gaan halen. Dus ik zou vandaag ook het resterende deel krijgen. De ATG kuur werd gestart. Deze liep door tot 15:30u en nu was het afwachten tot de tweede ronde.

Ondertussen zie ik in mijn ooghoeken mijn partner aankomen. Weer lig ik helemaal dubbel. Hij weet mij ook altijd te verrassen. Om mijn ballonnentuintje compleet te maken, heeft hij weer een coole ballon meegenomen en komt hij aan mijn bed zitten, zoals iedere dag. Hij is zo’n schat.

Rond 20:45u toch maar eens nagevraagd of mijn trombocyten niet getest moeten worden voor de tweede ronde. Er zat immers al meer dan 5 uur tussen de eerste en tweede ronde. De verpleegster was verbaasd dat dat na de eerste ronde ATG nog niet gedaan was.

Dus toch voor de zekerheid maar even wat bloed afnemen. Dat was maar goed ook dat ze dat gedaan hebben. De trombocyten waren weer te laag en dus was er eerst een transfusie nodig.

Om 22:30u kon de start van de tweede helft beginnen. De Aplastische Anemie werd voor de laatste maal aangevallen door de ATG. Dit gaat nachtwerk worden. Slapen lukte bijna niet. Tijdens de ATG heb je een bloeddrukband om. Deze bloeddrukband zit aan een apparaat, dat om de 15 minuten oppompt en je bloeddruk meet. Probeer dan maar eens te slapen.

Om 04:10u zat de ATG er eindelijk in. Nog even naspoelen met zoutwater (ook wel natriumchloride genoemd) oplossing en ik mag gaan slapen.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *