Kerst in het ziekenhuis

 Aplastische Anemie, Week 52/2012 deel 1

aplastische anemie kerstMaandag 24-12-2012 blijkt uit de uitslag van het bloedprikken dat mijn trombocyten bijna te laag liggen. Aan het dalingspercentage kunnen ze met alle waarschijnlijkheid zeggen dat morgen mijn trombocyten te laag zijn. Zodoende worden er alvast trombocyten besteld voor morgen.

Trombocyten (bloedplaatjes) blijven gemiddeld maar 5 tot maximaal 10 dagen leven. Dit is dan ook meteen de reden waarom ik daar vaker transfusies van nodig heb dan van de erytrocyten (rode bloedcellen). Trombocyten worden door de stamcellen in het beenmerg gemaakt. Het zijn kleine cellen in het bloed. Deze bloedplaatjes zorgen samen met stollingseiwitten voor de stolling van je bloed. Als je dus een wondje hebt, krijg je er een korstje op. Bij Aplastische Anemie blijft het veel langer doorbloeden, doordat er geen korstje op komt. Bloedverlies en inwendige bloedingen worden zo beperkt.

De trombocyten die ik krijg, komen van 5 verschillende donoren. Als er langere tijd vaak trombocyten (bloedplaatjes) gegeven worden, wordt de kans steeds groter dat mijn lichaam de trombocyten direct afbreekt. In dat geval moeten er bloedplaatjes komen die precies bij mij passen. Dan moet de HLA/Weefseltypering van de donor bekend zijn. Bij een tekort aan trombocyten (bloedplaatjes) kunnen onder andere de volgende klachten  optreden.

  • Kleine wondjes bloeden lang na
  • Neusbloedingen
  • Tandvleesbloedingen
  • Overvloedige menstruatie
  • Onderhuidse bloedinkjes (petechiën)
  • Blauwe plekken

Dinsdag 25-12-2012 is het eerste kerstdag. Deze eerste kerstdag vieren we in het ziekenhuis. Het UMC St Radboud heeft geregeld dat de partner mee mag lunchen. Ze hebben speciale broodjes en beleg in huis gehaald. Maar eerst krijg ik mijn kerstcadeau van het ziekenhuis. Een zakje appelsap. Uuuh ik bedoel trombocyten.

Eind van de ochtend komt mijn partner binnen gewandeld. Hij heeft lekkere kerstkoekjes en sap meegenomen. Uiteraard de verpakking helemaal gedesinfecteerd. Daarnaast heeft hij ook twee kant en klaar maaltijden meegenomen voor hem en de buurman. Tegenover mijn kamer is namelijk het dagverblijf (ook wel koffiekamer genoemd) en daar staat een magnetron. Zo kunnen we toch met z’n vieren gezellig samen eten.

De lunch was goed geregeld. We kwamen niets tekort en het smaakte goed. ’s Middags hebben we gezellig kerstmuziek opgezet en wat gekletst. Het was fijn om ’s avonds samen te kunnen eten. Nog even het eten laten zakken en voordat we het wisten was de dag alweer voorbij. Onze 88ste dag met Aplastische Anemie.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *