Aplastische Anemie, Huidbiopt

Aplastische Anemie, Week 33/2013

Hechting huidbioptMaandag 12-08-2013, is het fijn om weer terug te zijn bij onze eigen hematoloog. Als de hematoloog mijn handen ziet, vindt hij het raar dat er zoveel bultjes bijgekomen zijn. Het blijken geen petechiën te zijn. Maar wat is het dan wel???

De hematoloog heeft er geen verklaring voor en geeft meteen een verwijzing voor de dermatoloog. We maken een afspraak voor morgen.

Dinsdag 13-08-2013 gaan we naar de dermatoloog. De dermatoloog bekijkt mijn handen, maar kan niet met zekerheid zeggen wat het is. Ze wil graag een huidbiopt nemen. In het kader van “wat moet dat moet” ga ik klaarliggen voor de verdoving.

Daar komt de verdoving…. Jemig wat doet dat zeer een verdoving in je vinger. Het voelde alsof ze een naald door heel mijn vinger prikte en vervolgens heel mijn vinger in brand zette. Pfff vuur en vlam. Maar goed, de verdoving begon al snel te werken en van het getouwtrek aan mijn vinger heb ik verder gelukkig niets gevoeld.

Met een soort van appelboortje wordt er een stukje huid van mijn vinger afgehaald en in een potje gedaan. Voor de zekerheid krijg ik een hechting in mijn vinger. Het potje met inhoud wordt opgestuurd voor onderzoek en over ongeveer anderhalve week moet ik terug komen voor de uitslag. Voor deze tussentijd heb ik Betamethason crème gekregen die ik twee maal daags op de bultjes moet smeren.

Woensdag 14-08-2013 blijven mijn bloedwaarden nog steeds redelijk stabiel. Mijn leukocyten zijn wel iets lager, maar niet schrikbarend.

Vrijdag 16-08-2013 zijn de bloedwaarden nog steeds stabiel, weinig nieuws te melden. Mijn nierfunctie daarentegen blijft maar stijgen. Op dit moment is mijn nierfunctie nog maar 35%. Dit is erg laag en de hematoloog begint zich dan ook oprecht zorgen te maken. Hij gaat overleggen met de nefroloog of er een echo gemaakt moet worden. Aankomend weekend moet ik mijn Ciclosporine drie keer overslaan, zodat het overtollige aan Ciclosporine wordt gebruikt door mijn lichaam.

Sinds ik de Betamethason crème gebruik worden mijn handen steeds gevoeliger. Vanochtend waren mijn vingers zelfs pijnlijk gevoelig. Mijn hematoloog vindt het beter als ik met de crème stop, totdat de uitslag bekend is. Hij waagt er nog even een telefoontje aan, maar er is nog geen (voorlopige) uitslag. Nog even geduld hebben dus.

Afgelopen week ben ik erachter gekomen dat ze bij de drogist aftenzalf verkopen. Ideaal spulletje is dat. Het zorgt ervoor dat er een laagje op de aft komt te liggen. Hierdoor doet het veel minder zeer en het bevordert de genezing ook nog eens. Het mag zelfs bij medicatie gebruikt worden.

Als ik bij de hematoloog ben vertel ik hem dat ik de aftenzalf gekocht heb. Hij had hier nog nooit van gehoord en wilde meteen weten wat het is, zodat hij het ook aan andere patiënten aan kan raden. Lang leve de bijsluiter. Hoe blij kan je een hematoloog maken met een bijsluiter (en indirect vele andere patiënten die nog niet weten wat ze aan zoveel pijn in hun mond kunnen doen).

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *