De zorgverzekeraar

Aplastische Anemie, Week 46/2012 deel 2

aplastische anemie ziekenvervoerDonderdag 15-11-2012 was mijn partner het helemaal beu. De zorgverzekeraar had nog steeds geen uitsluitsel over het solovervoer. “Jemig jij kunt je Aplastische Anemie toch ook niet voor je uitschuiven.”

Mijn partner had eerder die week op Twitter een kort berichtje gezet en de zorgverzekeraar reageerde daar heel snel op. Slechte reclame naar 2000 volgers willen ze natuurlijk voorkomen.

Daarom hebben ze gevraagd of mijn partner zijn klacht wilde mailen naar hen. Zo gezegd, zo gedaan. Een emotionele brief van twee A-4tjes lang werd naar de zorgverzekeraar gemaild.

Hieronder een paar stukjes uit die brief:

Inmiddels weten we dat Claudia een zeer zeldzame ziekte, genaamd Aplastische Anemie heeft.
In het kort komt het er op neer dat het afweersysteem van Claudia de aanval opent op haar beenmerg. Dit is een ziekte die zeer zeldzaam is.

De ziekte moet echter niet onderschat worden.
Door deze ziekte is Claudia uitermate bevattelijk voor bacteriën en virussen. Een simpel griepje of een eenvoudige keelontsteking kan Claudia fataal worden.
Met “fataal” bedoel ik dat ze er aan kan overlijden. Die kans is substantieel !

U zult begrijpen dat wij ongelooflijk voorzichtig zijn met haar gezondheid en dat wij proberen zoveel mogelijk gezondheidsrisico’s  te vermijden.

Een aantal regeltjes die wij MOETEN hanteren:

  • Wil je Claudia begroeten, was dan eerst je handen.
  • Heb je last van je keel of ben je wat snotterig ? Kom dan liever een andere keer bij ons op visite
  • Staat er een kliekje avondeten van gisteren in de koelkast ? Gooi het weg, want hier kan Claudia aan overlijden.
  • Elke dag halen we vers brood, want zelfs in brood van 1 dag oud groeien al schimmels waaraan Claudia kan overlijden.

En dit zijn maar een paar regeltjes.” ……………

……………….. U begrijpt natuurlijk best dat dit een onbegrijpbaar hoog risico met zich meebrengt.
Wij begrijpen dat zelf natuurlijk ook, dus we hebben de behandelend specialist gevraagd u te schrijven en uit te leggen dat Claudia toch echt niet vervoerd kan worden in combinatie met zieke mensen, omdat dit een te groot risico met zich meebrengt.

Dit schijven heeft u inmiddels per fax ontvangen. Wat er dan gebeurt is in onze beleving niet te begrijpen. De aanvraag tot solovervoer wordt in behandeling genomen en er is tot op de dag van vandaag nog altijd geen uitslag !………..

………… Ik vraag me echt in alle eerlijkheid af of u nu een grapje maakt, of dat het ze echt totaal helemaal geen moer kan schelen of iemand overlijdt of niet.
Ik vraag me af of er uitsluitend nummertjes bij jullie verzekerd zijn of dat er ook nog iemand is die op een mooie dag bedenkt dat het hier om mensen en mensenlevens gaat !
Ik snap dit echt totaal niet !
Zo behandel ik mijn hond nog niet eens ! Waarom behandelen jullie mensen dan wel zo ? ……………..

……………. Zo. Dat was mijn frustratie. Claudia is namelijk mijn lieve partner. Ze is dit jaar 32 jaar geworden, dus eigenlijk is ze in de bloei van haar leven. Haar leven hangt sinds een paar weken letterlijk aan een zijden draadje.

En tjsa misschien moet ik over een paar jaar voorgoed afscheid van haar nemen, omdat de prognose van deze ziekte niet zo heel erg geweldig is. Ik hoop dat ik dan alleen wel terug kan kijken op het verloop van haar ziekte en kan zeggen.. Die Zorgverzekeraar.. Die hebben echt hart voor hun cliënten.

Zoals het er nu voorstaat kan ik dat helaas nog niet zeggen. Maakt u het verschil ?

Dit zijn een paar stukjes uit de brief.

Nu maar weer afwachten wat hun reactie hierop zal zijn. Of zij het besef hebben gekregen over wat Aplastische Anemie is.

Vrijdag 16-11-2012 ben ik weer met de taxi naar het ziekenhuis geweest. Dit keer heb ik echter de taxi voor de terugreis weer af moeten bellen. Mijn trombocyten lagen te laag en heb ik mijn eerste transfusie gehad (sinds ik weer naar huis mocht, tijdens de opname heb ik ook een zakje gehad). Doordat ik een transfusie nodig had, gaan we de Prednison afbouwen per zaterdag 17-11-2012.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *