Aplastische Anemie, De tijd van afwachten

Aplastische Anemie, Week 51/2012 deel 2

aplastische anemie pillen

Dinsdag 18-12-2012 lig ik precies 1 week in het ziekenhuis. Eén week op dezelfde kamer. Een tijd van wachten is aangebroken. De ATG kuur is klaar. Vandaag wordt de lijn vervangen. De lijn is het slangetje tussen het infuus en de Hickman katheter. Deze lijn moet uiterlijk iedere 5 dagen vervangen worden, om infecties te voorkomen.

Het is dan ook van belang dat het vervangen van deze lijn onder hygiënische omstandigheden gedaan wordt. Een paar voorbeelden: zo dienen de handen goed gedesinfecteerd te worden met alcohol. Dit voorkomt namelijk dat de micro-organismen overgedragen worden naar de patiënt via de handen. Daarnaast mag de verpleegkundige niets aanraken wat buiten hun werkgebied ligt.

Vandaag zijn ze erachter waarom er te weinig ATGAM was. De ATGAM was besteld op het gewicht wat ik een paar weken voor de opname had. In die tussentijd slikte ik prednison. En dat staat erom bekend dat je vocht vast houd en ervan aan komt.

De dag van opname woog ik dan ook een aantal kilootjes meer. Met het aanmaken van de ATGAM hebben ze mijn nieuwe gewicht als uitgangspunt genomen. Dit scheelt al snel zo’n 5 kilo. Tja dan kom je wel wat tekort in de berekening.

Woensdag 19-12-2012 ben ik moe en is het afwachten. Afwachten of ik een serumziekte ontwikkel, door de behandeling van Aplastische Anemie. Een serumziekte bij Aplastische Anemie ontwikkel je binnen veertien dagen na de eerste ATG en kan een paar weken aanhouden.

Serumziekte is een ziektebeeld waarbij gewrichtspijnen en huiduitslag kunnen optreden. Daarnaast  is er ook de kans op infecties. Zo kan een serumziekte zich onder andere uiten in spierpijn, galbulten, koorts, griep, netelroos en huiduitslag.

Om de serumziekte en het afweersysteem te onderdrukken wordt dagelijks een hoge dosering prednison gegeven. Daarnaast worden vaak nog antibiotica en dergelijke gegeven zodat schimmels en bacteriën gedood worden.

Ieder mens draagt bepaalde schimmels en bacteriën bij zich. Alleen bij mensen met een lage weerstand komen deze tot werking. Als je Aplastische Anemie hebt is over het algemeen je weerstand een stuk lager. Vandaar dat er zoveel medicatie voorgeschreven wordt tijdens de behandeling van Aplastische Anemie.

 

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *