De start van de ATG kuur

 Aplastische Anemie, Week 50/2012 deel 4

aplastische anemie ballon1

Vrijdag 14-12-2012 wordt er om 07:00u al bloed afgenomen. Dit doen ze om te kijken hoe hoog mijn trombocyten liggen. De trombocyten moeten boven de 30 liggen willen ze bij Aplastische Anemie kunnen starten met de ATG kuur.

Aangezien ik gisteren avond nog een zakje trombocyten heb gehad is de verwachting dat mijn trombocyten nog wel hoog genoeg zullen liggen. Een tijdje later komt daar de uitslag. De trombocyten liggen inderdaad hoog genoeg en de Hematoloog heeft toestemming gegeven om te gaan starten met de ATG kuur.

Als eerste krijg ik een zak prednison door het infuus. Dit is om alle bijwerkingen te onderdrukken. Daarnaast krijg ik een spuitje tegen allergische reacties, zoals bijvoorbeeld jeuk. O ja en dat doosje met pillen die ik dagelijks krijg moet ik niet vergeten.

De Cyclosporine die ik nog lang iedere dag in moet nemen stinken enorm. Om het over de smaak nog maar niet te hebben. Als zo’n pilletje op je tong valt heb je de gehele dag een vieze chemische smaak in je mond. Raar dat zoiets smerigs goed kan zijn tegen de Aplastische Anemie.

BAH…

De spanning stijgt. De prednison zit in mijn lichaam. Nu is het tijd voor de ATGAM of wel de paarden ATG kuur. Ik word er een beetje zenuwachtig van. Wat ga ik voelen. Ik heb al zoveel gelezen op het internet over de bijwerkingen. Maar niemand kan mij vertellen van welke bijwerkingen ik last ga krijgen.

De ATG wordt aangesloten aan het infuus. Heel langzaam loopt de ATG mijn lichaam in. Dit duurt zo’n tien uur, om de bijwerkingen zo min mogelijk te houden. Ik word goed in de gaten gehouden door een verpleegkundige, zodat er snel ingegrepen kan worden als er iets mis gaat.

Een kwartier later gaat alles goed. Mijn bloeddruk word ieder kwartier gemeten en die is netjes. Mijn hartslag is een beetje aan de hoge kant, maar dat is normaal. Een half uur voorbij. Nog steeds nergens last van. Een uur voorbij. De verpleegkundige waarschuwt nog maar eens dat ik vandaag waarschijnlijk wel koorts en koude rillingen ga krijgen.

Hey kijk eens wie we daar hebben. Spontaan komt er een grote glimlach op mijn gezicht. “Ja je denkt toch niet dat ik mijn meissie op een eerste ATG dag alleen laat.” Mijn partner is een halve dag eerder gestopt met werken en staat voor mijn neus met een mega grote ballon (uiteraard gedesinfecteerd). Ik begin helemaal te glunderen.

Mijn dag kan niet meer stuk.

De bijwerkingen die ik heb van de ATG tegen de Aplastische Anemie zijn ver te zoeken. Het enige waar ik last van heb, is dat ik het heel warm heb en branderige voetzolen heb. De branderige voetzolen verdwijnen redelijk snel, maar de warmte in mijn lichaam blijft. Ondanks die warmte heb ik nog steeds geen koorts gehad. Het gevecht tegen de Aplastische Anemie gaat goed.

Het lijkt wel of ik er fluitend doorheen fiets.

Rond 18:30u vloog mijn hartslag even te hoog en mijn bloeddruk te laag. Daarom werd ik weer goed in de gaten gehouden. Gelukkig was dit van korte duur en herstelde ik snel weer. 22:15u zit de eerste ATG in mijn Aplastische Anemie lichaam.

Ik ben moe, maar voldaan. De hele dag heb ik genoten van mijn mooie ballon en natuurlijk van mijn lieftallige partner die speciaal voor mij helemaal hierheen gekomen is. Op naar de tweede ATG kuur. Laten we hopen dat ik daar ook fluitend doorheen fiets.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De start van de ATG kuur

  1. Annelies says:

    Fijn dat de bijwerkingen meegevallen zijn !
    Bij Nora viel het ook reuze mee, de tweede dag had ze wat huiduitslag waar ze overigens geen jeuk van had goddank..ze kreeg de dagen erna 2 keer medicatie om de uitslag tegen te gaan en dat werkte ! Nora kreeg de kuur trouwens via een infuus, niet via een centrale lijn..toch heeft iedere arts zijn eigen protocol denk ik..
    Hoop dat je snel verbetering zal merken !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *