De lange lijn

Aplastische Anemie, Week 50/2012 deel 3

aplastische anemie hickmanlijn

Donderdag 13-12-2012 is een rustige dag. Vandaag wordt er een lange lijn (ook wel Hickman of centraal veneuze lijn of katheter genoemd) ingebracht.  De Hickman is een centraal veneuze katheter. De Hickman is ongeveer 70 centimeter lang. Het is een hol slangetje van siliconen en wordt in een groot centraal gelegen bloedvat ingebracht.

Buiten het lichaam blijven dan een paar slangetjes hangen, zogenaamde Lumen of Lumina. Het voordeel van een lange lijn is dat het bloedvat minder snel geïrriteerd raakt en dat ze via de lijn ook bloed af kunnen nemen, zonder dat ze telkens een naald in mijn arm steken. Ja want als je Aplastische Anemie hebt, wordt je vaak geprikt.

Via de lange lijn wordt er bloed bij me afgenomen. Wat is dat ideaal, dat ik daar niet meer iedere keer voor geprikt hoef te worden. Na weken twee tot drie keer per week geprikt te zijn, weet ik bijna niet wat me overkomt.  Nu maar weer wachten op de uitslagen.

Als de uitslagen van het bloedonderzoek binnen zijn, blijkt dat mijn trombocyten te laag zijn. “Jemig kan die Aplastische Anemie nu niets zelf stabiel houden”… De trombocyten worden besteld en ik krijg ’s avonds weer een transfusie.

Morgenochtend gaan we starten met de ATG kuur. Dan gaan we de aanval aan tegen de Aplastische Anemie! Ik ben er helemaal klaar voor. Althans dat denk ik. Ik vind het wel heel erg spannend. Niemand kan me vertellen hoe ik erop ga reageren. Wat voor bijwerkingen ik ga krijgen.

Wat ben ik dan ook blij dat mijn partner de avond van te voren bij mij is. Aan hem heb ik iedere dag weer enorm veel steun. Daarnaast heb ik ook veel respect voor hem. Zijn dagen zien er ongeveer als volgt uit:

  • De wekker gaat, opstaan
  • Ontbijt en naar het werk
  • Tot 18:00u werken
  • Vlug de zaak sluiten en in de auto naar het UMCN St Radboud in Nijmegen
  • Files files en nog eens files
  • Rond 20:00u in het St Radboud
  • Rond 21:30u weer naar huis
  • Rond 23:00u thuis
  • Thuis de was doen en dingen in het huishouden
  • Naar bed, proberen wat slaap te pakken

En dat dag in dag uit.

This entry was posted in Aplastische Anemie Dagboek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *