De diagnose

Aplastische Anemie, de diagnose.

Om de diagnose Aplastische Anemie vast te stellen is een volledig beenmergonderzoek essentieel. Daarnaast is het noodzakelijk dat er aanvullende onderzoeken gedaan worden, zodat eventuele oorzaken als bijvoorbeeld virusinfecties aan het licht kunnen komen.

Als eerste wordt er bloed geprikt. Als blijkt dat ten minste  twee van de drie verschillende bloedwaarden (rode bloedcellen, witte bloedcellen en de bloedplaatjes) te laag zijn is er verder onderzoek nodig. Aplastische Anemie kan vervolgens alleen worden vastgesteld door middel van een beenmergpunctie en/of een beenmergbiopsie.

Beenmergpunctie

Een beenmergpunctie wordt vanuit het borstbeen of vanuit het bekken afgenomen. Als eerste krijg je een plaatselijke verdoving, ook wel tandartsverdoving genoemd. Vervolgens wordt er een iets dikkere naald in het lichaam geplaatst, zodat ze een bepaalde hoeveelheid beenmerg opgezogen kan worden.

Bij Aplastische Anemie wordt gesproken van leeg of aplastische beenmerg. Dit  houdt in dat er bijna geen beenmerg uit het lichaam gezogen kan worden, omdat het er gewoonweg niet zit. Deze hoeveelheid beenmerg wordt later door de patholoog-anatoom onderzocht.

Beenmergbiopsie

Een beenmergbiopsie (ook wel crista biopsie genoemd) wordt vanuit het bekkenbot afgenomen. Deze procedure  lijkt erg veel op een beenmergpunctie, alleen moeten ze nu naast beenmerg ook een stukje bot meenemen. Dit wordt gedaan met een klein soort van appelboortje.

De cellen van het opgezogen beenmerg komen in een dikke soepachtige vloeistof door elkaar te liggen. Het stukje bot ook wel beenmergbiopt genoemd, wordt ingevroren, zodat de cellen in dezelfde structuur en volgorde blijven liggen zoals in je lichaam. Vervolgens wordt het stukje bot in dunne, kleine plakjes gesneden, zodat deze bekeken kunnen worden onder de microscoop. Aan de hand van deze onderzoeken kan Aplastische Anemie vastgesteld worden.

Vaak wordt bij een beenmergbiopsie voor de tandartsverdoving het slaapmiddel Dormicum gegeven. Dit middel zorgt ervoor dat je in een slaaproesje gaat en het werkt spierverslappend.

Een beenmergbiopsie is daarom ook veel nauwkeuriger dan een beenmergpunctie.  Overigens  wordt er gelijk een analyse uitgevoerd van de chromosomen in de beenmergcellen. Op deze manier kunnen andere ziekten, zoals leukemie uitgesloten worden.

Second opinion

Omdat Aplastische Anemie zo’n zeldzame ziekte is, wordt er door veel ziekenhuizen standaard een second opinion aangevraagd.  Bij een second opinion gaat een ander ziekenhuis, wat meer gespecialiseerd is in de ziekte Aplastische Anemie, bovenstaande onderzoeken nogmaals uitvoeren. Hier hoeft de persoon niet nogmaals alle onderzoeken voor te ondergaan. Dit wordt gedaan met het beenmerg en de botbiopsie die bij eerdere onderzoeken uit het lichaam verkregen zijn.

 

One Response to De diagnose

  1. ik heb zeer benieuwd of jij aangesloten bent bij de contactgroep AA&PNH.
    heb je al lang deze aandoening? mooie website trouwens.
    ik hoop dat jij mij een mail stuurt. groet andrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *