De behandeling

Aplastische Anemie, de behandeling.

Aplastische Anemie kan op meerdere manieren behandeld worden. Tot de uitslagen bekend zijn en er een behandelplan gestart kan worden is de persoon vaak transfusie afhankelijk en/of kan er tijdelijk Prednison gegeven worden.

Cyclosporine

Cyclosporine is een immunosuppressiva.  Immunosuppressiva zorgt ervoor dat het  immuunsysteem ofwel het menselijk afweerapparaat onderdrukt wordt. Dit kan bij ontstekingen zinvol zijn. De ontsteking krijgt niet de kans teveel te vernietigen door de immuniteit te onderdrukken.

Cyclosporine remt dus ontstekingen en onderdrukt het afweersysteem tegen vreemde cellen.

De belangrijkste bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

 • Verhoogde bloeddruk
 • Nierbeschadiging
 • Hoofdpijn
 • Trillende of bevende handen
 • Verhoogde concentratie cholesterol en vetten in het bloed
 • Tandvleeszwelling

Voor een uitgebreide bijsluiter klik hier

Cyclosporine wordt tegenwoordig steeds minder als enige therapie gegeven bij Aplastische Anemie. Dit komt doordat uit onderzoek gebleken is dat de behandeling ATG in combinatie met Cyclosporine veel betere resultaten geeft.

ATG en Cyclosporine

ATG betekend: Anti Thymocyten Globuline. ATG is een gezuiverd diereneiwit. Bij Aplastische Anemie worden de lichaamseigen stamcellen in het beenmerg vernietigd door de T-Lymfocyten. Waarom de T-cellen dit doen is onbekend.

Allereerst wordt menselijk bloed gezuiverd. De gezuiverde lymfocyten uit dit bloed worden vervolgens geïnjecteerd bij een paard of konijn. Het paard of konijn herkent deze lymfocyten niet en gaat antistoffen produceren tegen de indringer. Vervolgens worden deze antistoffen uit het paarden of konijnenbloed gehaald, geïsoleerd en bewerkt. Waarna ze weer in de menselijke bloedbaan gebracht worden.

Deze antistoffen uit het paard of konijn vernietigen vervolgens de menselijke T-cellen bij de persoon met Aplastische Anemie. De persoon met Aplastische Anemie zal tijdens deze ATG behandeling geïsoleerd in het ziekenhuis verpleegd moeten worden. Dit komt doordat een deel van de afweer door de ATG vernietigd wordt. Hierdoor heeft de persoon met Aplastische Anemie een verhoogde kans op infecties.

ATG wordt via een speciaal infuus toegediend. Dit gebeurd erg langzaam, om de bijwerkingen te verminderen. Het toedienen van ATG duurt 4 tot 6 dagen. ATG wordt meestal gecombineerd met tabletten Cyclosporine. De cyclosporine kapselt de nieuwe T-cellen in. Op deze manier wordt het gedrag van de oude T-cellen niet gekopieerd.

De Cyclosporine zal daarna nog maanden lang ingenomen moeten worden. Door de verhoogde kans op infecties zal de persoon met Aplastische Anemie nog een paar weken ter controle geïsoleerd verpleegd worden in het ziekenhuis.

Stamceltransplantatie

Als laatste optie bij Aplastische Anemie is er een mogelijkheid tot stamceltransplantatie. Bij een stamceltransplantatie wordt er eerst een medische keuring gedaan. Dit gebeurd om te kijken of de conditie goed genoeg is. Een bezoek aan de tandarts is noodzakelijk om infecties uit te sluiten. Er wordt antibiotica voorgeschreven. Als laatste wordt er vaak een Hickman-katheter aangesloten.

Een Hickman-katheter wordt in een centraal gelegen bloedvat ingebracht. Op deze manier kan er makkelijk bloed afgenomen worden, zonder dat de persoon met Aplastische Anemie continu geprikt hoeft te worden. Ook kunnen er medicijnen toegediend worden via de Hickman-Katheter.

Voor stamceltransplantatie is een donor nodig. Als eerste wordt er gekeken of je een broer of zus hebt die geschikt is. Is je broer of zus niet geschikt dan wordt er in de donorbank gekeken. De kans is groot dat hier een geschikte donor tussen zit. Mocht er in de donorbank zelfs geen geschikte donor zitten, dan kan er nog gewerkt worden met het bloed uit navelstrengen.

De voorbehandeling van de stamceltransplantatie is het meest ingrijpende. Deze voorbehandeling bestaat uit een combinatie van bestraling en zware geneesmiddelen. De voorbehandeling duurt gemiddeld 1 tot 2 weken en is bedoeld om het afweersysteem uit te schakelen en de kwaadaardige cellen te vernietigen.

De transplantatie zelf is simpel. Door middel van een infuus worden de verse stamcellen toegediend. De stamcellen gaan vervolgens uit zichzelf naar het beenmerg en groeien daar verder uit, om zo vervolgens bloedcellen aan te gaan maken.

Vaak moet de persoon met Aplastische Anemie nog een paar weken geïsoleerd in het ziekenhuis verpleegd worden, omdat deze zeer kwetsbaar is. Het nieuwe beenmerg moet nog uitgroeien, terwijl het eigen beenmerg door de bestralingen en medicijnen is uitgeschakeld. Tot er meer bekend is over of de stamceltransplantatie heeft gewerkt, kunnen bloedtransfusies noodzakelijk zijn.

 

5 Responses to De behandeling

 1. Hennie Elberse says:

  Ik wil je een compliment geven over de duidelijkheid van je verhaal. Het is een enorme inpact als deze ziekte je treft. Ik heb sinds 14-2-2007, aplastische anemie. en heb zelf ATG gehad en later nog een SCT op 10-6-2010.
  Ik heb nu nog reacties hiervan.
  Ik hoop dat het je nu goed gaat en wens je veel sterkte en geduld toe.

  Warme groet van Hennie

  • Claudia says:

   Hallo Hennie,
   Hartelijk bedankt voor je compliment. Ik heb de diagnose Aplastische Anemie sinds begin november 2012. Het was inderdaad een enorme schok. Ik wilde een knop omzetten, een pil slikken of wat dan ook. Als het maar beter werd. Je voelt je echt heel erg machteloos. Herken je dat ?
   Ik hoop dat het nu met jou beter gaat.
   Ik wens jou ook heel veel sterke en kracht toe.
   Warme groet terug,
   Claudia

   • Jeanne Symons says:

    Dag Claudia en Hennie,

    Ik wens jullie alle kracht en vertrouwen toe die jullie nodig hebben om te leren beseffen dat we niet ons lichaam zijn maar er in wonen.
    Identificeer je er dus niet mee maar deal met wat het je biedt.

    Op mijn 16e vernam ik dat ik aplastische anemie en trombopenie heb.
    Op mijn 18e werd door mijn toenmalig behandelend prof. gezegd dat ik nog maar korte tijd te leven zou hebben.
    Datzelfde vernam ik van weer een andere prof. toen ik 26 jaar was……
    Binnenkort wordt ik 60 jaar.
    Ik leef dus al 42 jaar voorbij mijn 1e exp.date 😉

    Deze ziekte heeft me zoveel geleerd.
    Het belangrijkste is dat ik al jong heb geleerd te leven ipv van te overleven.

    Het is goed zoals het is.
    Al vele jaren ben ik dankbaar voor elke gegeven dag en geniet er intens van.
    Dat wens ik jullie ook van harte toe.

    Met warme groetjes,
    Jeanne Symons

    • Claudia says:

     Hoi Jeanne,

     Allereerst wil ik je bedanken voor je steun.
     Het doet me goed om te lezen dat er ook mensen zijn die al zo lang met Aplastische Anemie leven. Jemig wat een stunt al 42 jaar voorbij je 1e exp.date leven. LOL.

     Mag ik je vragen wat voor behandeling(en) je gehad hebt?
     Groetjes Claudia

 2. Pingback: Aplastische Anemie, nog steeds afwachten - Aplastische Anemie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *